FAQ

Vind een antwoord op al je vragen over Bewegend Bos.

Het Bewegend Bos staat meestal voor een maand in een straat daarna trekt het door naar de volgende plek. We blijven tot 2026 door Dordrecht reizen, daarna hopen we dat alle bomen een plekje hebben gevonden. 

Voor het Bewegend Bos is het belangrijk dat er de wens bestaat bij de bewoners om de straat te vergroenen. Dit kan beginnen met enkele initiatiefnemers, wel komen wij dit uiteindelijk altijd vragen door middel van een aanbelronde langs alle omwonenden. 

Daarnaast is het belangrijk dat er de mogelijkheid is om bomen te plaatsen. Niet op elke plek is er namelijk ruimte voor een boom. Zo zitten er op veel plekken leidingen in de grond, dit maakt het soms lastig. Want wist je dat de meeste bomen evenveel ruimte onder de grond innemen als boven de grond?  

We reizen van wijk naar wijk. Dit doen we om de verplaatsing naar de volgende straat zo kort mogelijk te houden.
Dit is de voorlopige planning.
2024: Krispijn (lente & begin zomer), Crabbehof (eind zomer & herfst)
2025: Crabbehof, Sterrenburg/Leerpark
2026: Staart, Reeland

Bewegend Bos voert vroegtijdig het gesprek over de mogelijkheden voor een straat. Dit traject is een stuk goedkoper en flexibeler dan direct een ontwerp uitvoeren en daar achteraf nog iets aan veranderen. Daarbij komt ook dat de boombakken tweedehands zijn, ze zijn eerder gebruikt tijdens een kunstproject in Leeuwarden, BOSK. Dit heeft in kosten gescheeld.

Dat is waar. Elke verplaatsing zorgt uiteindelijk voor uitstoot, wel gaan we hier bewust mee om! Waar mogelijk is het transport elektrisch aangedreven en blijven we een tijdje in dezelfde wijk, dit bespaart in de uitstoot. Daarbij komt ook dat de boombakken zijn hergebruikt vanuit BOSK, een kunstproject in Leeuwarden.

Klopt inderdaad, bomen in de grond voelen zich fijner. Deze bomen zijn hierop uitgekozen door een groenexpert en gaan uiteindelijk de grond in. Help jij mee een plekje zoeken?

Meer groen in de stad heeft veel voordelen. Zo koelen bomen de straten door schaduw te geven, en helpen ze om regenbuien te verwerken met hun wortels. Lees verder over de effecten van het Bewegend Bos of op groenblauwdordrecht.nl over de effecten van meer groen.

Neem contact op met info@bewegendbos.nl en we zullen je vraag proberen te beantwoorden.